MOBİL UYGULAMA

Günümüzde artık herkesin kullandığı akıllı mobil cihazlara özel olarak kodlanmış ve tasarlanmış yazılımlara “Mobil Uygulama” denilmektedir. Mobil uygulamalar çoğunlukla dünya üzerindeki en yaygın işletim sistemleri olan IOS ve Android tabanlı olarak yapılırlar.Aklınıza gelebilecek hemen her türlü yazılımı mobile uyarlayabilmek mümkündür. Böylelikle dizüstü bilgisayarınız yerine cebinize sığan bir akılllı telefon ya da el çantanıza sığan bir tablet ile işlerinizi yürütebilirsiniz. Özellikle e-ticaret siteleri için mobil uygulamalar, artık işlevselliğinin yanı sıra bir prestij unsurudur. Kullanıcı mobil uygulama sayesinde web sitenizin uzantısını tarayıcıya yazmadan, telefonundaki bir ikona tıklayarak sitenize ulaşır. Ayrıca tarayıcıda açtığınız bir web siteden daha hızlı işlem yapma olanağını bulursunuz.

Neden Mobil Uygulama?

Ortalama bir insan telefonunu günde 150 defadan daha fazla kontrol ediyor. Cep telefonlarında geçirilen zamanının %69’u mobil uygulamalarda geçiriliyor. Akıllı telefon kullanıcılarının 79%’u telefonlarını ürün sipariş ederken kullanıyor. 2015 verilerine göre Günde ortalama 1,9 saatimizi mobil cihazlar aracılığıyla internette harcıyoruz. Bu veriler ışığından şunu söyleyebiliriz ki, internetin işinize katkısı önemliyse, sizin için mobil uygulama sahibi olmak, lüksten öte bir ihtiyaç haline gelmiş demektir.

Android mi IOS mu?

Yazının başında da belirttiğimiz gibi dünya üzerindeki en yaygın kullanıma sahip işletim sistemleri IOS ve Android’dir. Fakat Digi-Capital raporlarına göre Android’in uygulama gelirleri iOS’u geçti. Kullanıcı sayısı açısından da Android, IOS’dan açık ara önde. Android işletim sistemi kullanıcılarının sayısı 2015 yılı itibariyle 2 milyar’ın üzerine çıkarken IOS kullanıcıları ise 500 milyon civarında. Android fazla işlem gücü kullanırken IOS ise daha az sistem gücüne ihtiyaç duyuyor ve daha hızlı çalışıyor. Android’den IOS’a geçen kullanıcıların sayısı yüksekselirken IOS’tan Android’e geçen kullanıcı sayısı ise düşüyor. IOS yavaş ama emin adımlarla pazar payını büyütürken Android ise yaygın kullanım şampinyonluğu kemerini daha uzun bir süre elinde tutacak gibi görünüyor. Özetle eğer bir mobil uygulama düşünüyorsanız önerimiz iki işletim sistemi tabanına uyacak biçimde hazırlanmasıdır.Paralı uygulamalarda ise ios rakipsizdir.Android kullanıcıları pek ücret ödemeyi sevmezler.

Her zaman ve her yerden erişim

Son kullanıcılara konum bağımsız işlem yapabilme, ürün ve hizmetlere erişebilme özgürlüğü sağlayan mobil uygulamalar, GSM ağının ulaşabildiği her yerde, 7 gün 24 saat çalışabilen bir sistem sunar. Günümüzde hava alanında uçak beklerken fatura ödemek ne kadar kolaysa, kurumların her türlü ürün ve hizmetini akıllı cihazlarla erişilebilir kılmak, FOREVER DIGITAL uygulama geliştirme hizmetleriyle o kadar kolay hale gelir.

Mobil uygulama geliştirme adımları şu şekildedir;

1. Mobil Uygulama Hedefleri Belirleme
Öncelikle bir mobil uygulamadan neler beklediğinizi belirlemelisiniz. İnsanların üye olacağı, alışveriş yapacağı, hizmet satın alacakları ya da eğlenceli vakit geçirecekleri bir mobil uygulama geliştirmek isteyebilirsiniz. Projenizin tamamı hedeflerinize yönelik oluşturulmalı.

2. Hedef Kitleyi Analiz Etme
Mobil uygulamalarda ziyaretçi çekebilmek için kullanıcı deneyiminin kusursuz olması çok önemlidir. Bunun için de hedef kitlenin beklentileri ve sosyo-ekonomik durumları çok yönlü olarak incelenmelidir. Tüm uygulama süreci hedef kitleye göre belirlenmelidir.

3. Mobil Uygulama Türüne Karar Verme ve Bütçe Oluşturma
Her mobil uygulamanın belirli bir bütçesi olacaktır. İşletmenizin ihtiyaçlarını en düşük bütçeyle en yüksek oranda karşılamanız için elimizden geleni yapıyoruz. Mobil uygulama bütçenize ve beklentilerinize göre hibrit, native gibi farklı mobil uygulama türlerinden birini seçerek yolunuza devam edebilirsiniz.

4. Mobil Uygulama Tasarımı
Hedeflerinizi belirledikten sonra hedef kitlenizin ihtiyaçlarını görerek mobil uygulama bütçesine vet türüne karar vermeniz gerekiyor. Artık sıra ekibimizde! Sizin için ihtiyaçlarınızı karşılayacak, kurumsal yapınıza uygun bir mobil uygulama tasarlıyoruz.

5. Sunum ve Analiz
Geliştirdiğimiz mobil uygulamayı tamamlanmış halde sizlere sunuyoruz. Daha sonra sizlerden gerekli dönütleri alıyoruz. Aynı zamanda mobil uygulamanızın kullanıcı deneyimi ile ilgili bazı analizler gerçekleştiriyoruz. Sonraki süreçte uygulamayı istediğiniz gibi optimize ediyoruz.

Mobil Uygulama Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dünyada dijital pazarlama alanında faaliyet gösteren her işletme mobil uygulamaya da sahip oluyor. Mobil uygulama işletmenin satış verimini arttırıyor ve müşteriler ile etkileşimi en üst seviyeye çekiyor. Bunun yanında coğrafi pazarlamada da mobil uygulamaların çok büyük faydası oluyor.

Mobil uygulama yaptırırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor;

Satın alacağınız mobil uygulama şirketinizin kazançlarını arttırmalı, potansiyel müşterilerinizle etkileşimi en üste çekmeli ve sizin için bir ekrandan çok daha fazlası olmalıdır.
İşlevsel bir mobil uygulamaya sahip olmaya çalışın. Birçok işletme sadece mobil uygulamaya sahip olmak adına bu yönde yatırım yapıyor. Ancak bu hem maddi olarak size ek tutarlar yaratır hem de kurumsal itibarınızı zedeler. Bu yüzden işlevsel olarak kullanabileceğiniz bir mobil uygulamaya yatırım yapın.
Mobil uygulamanız mutlaka müşteri ihtiyaçlarını karşılamalı ve onların taleplerine cevap vermelidir. Bir uygulama ne kadar etkileşim alırsa ve ne kadar müşteri sorununu çözerse o oranda başarılı olur.
Mobil uygulama başarısında kullanıcı deneyimi kilit noktadır. Kullanımı kolay ve sade tasarıma sahip uygulamalar her zaman başarılı olur. Her zaman kullanıcı deneyimini ölçün ve mobil uygulamanızın geliştirilmesini sağlayın.
Mobil uygulama öncesi mobil pazarlama konusunda bir strateji geliştirin. Kapsamlı bir pazarlama planınız olmazsa mobil uygulamanızdan verim alamazsınız.
Mobil uygulamanızda müşteriler ile etkileşim kurabileceğiniz bir plan yapın. Anlık bildirim, uygulama içi mesaj gibi birçok farklı şekilde müşteri ve işletme iletişimini her zaman sağlam tutabilirsiniz.
Mobil uygulamada performans ölçümleri en çok ihmal edilen konular oluyor. Süreç bir mobil uygulamaya sahip olmakla bitmiyor. Satın aldığınız mobil uygulamayı ölçerek gerekli optimizasyonları yapabilir ve mobil uygulamadan aldığınız verimi arttırabilirsiniz.